Sme aktívni v zahraničí aj doma

  • B2B networking v Dubaji

S regiónom GCC aktívne pracujeme v rámci spoločnej komunikačnej a propagačnej platformy Discover Central Europe spoločne s národnými organizáciami Poľska, Česka a Maďarska.

Najväčší veľtrh cestovného ruchu v regióne Stredného východu Arabian Travel Market je miestom, kde sa stretávajú svetoví vizionári v oblasti cestovania a miestom obchodných stretnutí subjektov cestovného ruchu so záujmom o región Stredného východu.

Stalo sa tradíciou, že sa v čase konania Arabian Travel Market stretávame na Discover Central Europe B2B networkingu. Aj tento rok sme sa stretli s desiatkami potenciálnych partnerov, touroperátorov a médií zo Spojených arabských emirátov, Kuvajtu a Saudskej Arábie a rokovali sme o možnostiach budúcej spolupráce v oblasti incomingu na Slovensko.  

Veľkú pomoc nám pri stretnutiach s touroperátormi v otázkach týkajúcich sa vízových pravidiel poskytol pán Peter Krištof – konzul zo ZÚ SR v Abu Dhabi.

  • B2B Workshop v Berlíne

Nemecko sa stabilne pohybuje na popredných miestach medzi zdrojovými krajinami príjazdového CR Slovenska a vyznačuje sa ekonomickou stabilitou, vyššou životnou úrovňou a potenciálne vysokým dopytom. Cestovanie je neoddeliteľnou súčasťou životného štýlu Nemcov a nachádza sa v ich hodnotovom rebríčku pomerne vysoko. Nemeckí dovolenkári cestujú na dovolenku niekoľkokrát do roka a už tradične patria medzi skupiny účastníkov cestovného ruchu s najdlhším pobytom na dovolenke.

Najčastejšou motiváciou nemeckých hostí pre návštevu Slovenska je dovolenka, pracovná cesta, návšteva príbuzných či zdravotný alebo liečebný pobyt. Geografická blízkosť Slovenska a Nemecka a dostupnosť pozemnou dopravou tvoria výborné predpoklady pre rozvoj spolupráce v oblasti cestovného ruchu.

Na FAM trip koncom mája pripravený pre nemeckých touroperátorov sme plynule nadviazali ďalšou aktivitou na nemeckom trhu. V spolupráci so ZÚ SR v Berlíne sme pre subjekty cestovného ruchu zo Slovenska pripravili priestor na B2B rokovania s dvadsiatkou zástupcov touroperátorov a predajcov zájazdov z Nemecka. Podujatie sme zatraktívnili destinačnou prezentáciou v nemeckom jazyku a ochutnávkou výberu slovenských vín a gastronomických špecialít. Slovenské subjekty cestovného ruchu boli na podujatí zastúpené incomingovými cestovnými kanceláriami FLORA TOUR, PB travel & trade, E-travel, DOWINA, asociáciou Historické hotely Slovenska, kúpeľmi Trenčianske Teplice, ENSANA a Dudince, organizáciou cestovného ruchu Visit Košice a hotelom Devín. Za spoluprácu pri príprave podujatia a prijatie na ich pôde, vyjadrujeme poďakovanie ZÚ SR v Berlíne.

  • Prvý FAM TRIP pre nemeckých touroperátorov

Odbor regionálneho cestovného ruchu zorganizoval FAM TRIP pre zástupcov touroperátorov z krajiny, kde momentálne SLOVAKIA TRAVEL nemá stále zastúpenie.

Nemeckí touroperátori strávili na Slovensku spolu 5 dní plné programu, ktorý ich zaviedol od Bratislavy, cez Trnavu, Dolnú Krupú, Piešťany až do Banskej Štiavnice.

Viac si môžete prečítať tu: https://slovakiatravel.org/2024/06/04/prvy-fam-trip-pre-nemeckych-touroperatorov/

  • SLOVAKIA DAY na konferencii SMAL

Počas konferencie Asociácie fínskych touroperátorov a cestovných kancelárií SMAL v Bratislave sme vytvorili priestor pre SLOVAKIA DAY (Slovenský deň), kde sme prezentovali ponuku Slovenska. Cieľom bolo predstaviť turistickú destináciu Slovensko, MICE ponuku hlavného mesta Slovenska, nadviazať kontakty s fínskymi touroperátormi a rozšíriť ich portfólio o ponuku organizovaných pobytov, firemných podujatí a odborných konferencií na Slovensku.

  • Prezentujeme našu krajinu kolegom z Česka

Množstvo zážitkov a príjemné prekvapenia. Tento balík si dovolenkár zo Slovenska určite odnesie. Od pondelka 20.- 24. mája sme prezentovali krásy našej krajiny kolegom z Česka. Zahraničné zastúpenie cestovného ruchu SR na českom trhu na čele s našou kolegyňou Martou Kučerovou zorganizovalo FAM trip pre českých touroperátorov a zástupcov cestovných kancelárii pod názvom „Slovenské termály a lázně“.

Skupina českých touroperátorov a cestovných kancelárií odštartovala návštevu Slovenska  na Žitnom ostrove, kde okrem termálnych kúpalísk a aquaparkov mali možnosť spoznať regionálnu kuchyňu a zaujímavé miesta, ktoré môžu v rámci doplnkového programu zaradiť do pobytových balíčkov vo svojich programoch. Českí hostia potom pokračovali do Piešťan, ktoré patria k najznámejším a najnavštevovanejším kúpeľom Slovenska a vďaka unikátnemu sírnemu bahnu sa radia k svetovým unikátom. Zoznámili sa  s históriou kúpeľov, s technológiou prípravy liečivého bahna a mali možnosť vyskúšať si jeho účinky priamo na sebe formou balneo-procedúr Zrkadlisko a bahnisko. Otestovali  aj termálnu minerálnu vodu a navštívili aktuálnu výstavu A. Muchu, ktorá hosťuje v piešťanských kúpeľoch. Prešli sa tiež nádherným parkom na kúpeľnom ostrove a zoznámili sa s jednotlivými hotelovými zariadeniami.

Ďalším cieľom boli kúpele Trenčianske Teplice, ktoré sú známe unikátnym architektonickým skvostom s názvom Hammam (1888), v ktorom vyviera horúci sírny prameň Sina. Po prehliadke ubytovacích kapacít a príjemnej prechádzke lesoparkom nasledovala kulinárska časť, ktorá hostí príjemne prekvapila. Českí B2B partneri ocenili pestrosť a vyváženosť programu FAM tripu a tiež možnosť vyskúšať si ponúkané produkty takpovediac na vlastnej koži.

  • Zahraničné zastúpenie v Budapešti zorganizovalo info-cestu pre zástupcov maďarských médií

Príjemný wellnes hotel v Patinciach, symbolický Dunaj s plavbou na výletnej lodi a atmosferickým prístavom, rímsky tábor s miestnym múzeom, mesto Komárno, kostol sv. Vendelína v Patinciach, múzeum bábik v Búči či 5. ročník slowfood festivalu remeselných potravín pod názvom Degustorium v Kravanoch nad Dunajom. Aj tieto zážitky zažili na vlastnej koži maďarskí novinári. Ochutnali dobré miestne víno, okúpali sa v termálnej vode, pochutili si na regionálnej zážitkovej gastronómii, ale zažili aj kompu medzi dvomi krajinami – Slovenskom a Maďarskom. Veríme, že hostia z Maďarska zazdieľajú zážitky z našej krásnej krajiny a ďalší turisti prídu „ochutnať“ jej krásy.

  • Poľskí novinári na Liptove

Radi u nás dovolenkujú v kúpeľoch, chutia im naše národné jedlá a milujú naše hory, či už v lete, alebo v zime. Reč je o poľských návštevníkoch, ktorých u nás vlani dovolenkovalo 280-tisíc. Aby ich bolo tento rok ešte viac, chceme, aby sa o Slovensku u našich severných susedov písalo a hovorilo. Zástupcov médií sme preto tentokrát pozvali na Liptov, ktorý je dlhodobo najnavštevovanejším slovenským regiónom.

Spolu so zahraničným zastúpením cestovného ruchu SR na poľskom trhu na čele s naším kolegom Martinom Pavlíkom navštívili Tatralandiu, ZOO kontakt, vodný park Bešeňová, ale aj Demänovskú jaskyňu slobody. Plavili sme sa po Liptovskej Mare, ponorili do pivných kúpeľov, vysadli na bicykle a pozreli si Minislovesnko v Liptovskom Jáne. Predstavili sme im aj výhody Liptov Region Card a novinky členov združenia Produkty Liptova – pivovar Nilio a Farmu Východná.

  • Svetová výstava Expo 2025 Osaka sa blíži, v Prahe bolo koordinačné stretnutie 

Zástupcovia 17 krajín EÚ sa zišli  úvodom júna (5.6.) na pracovnom rokovaní v českej metropole. Pracovné podujatie na pražskej pôde otvorili zástupcovia ČR a predstavitelia EÚ zodpovední za účasť na Expo 2025 Osaka – Ondrej Soška, český komisár pre Expo 2025 Osaka, Nagaoka Kansuke, japonský veľvyslanec v ČR a Concha Fernández de la Puente, zástupkyňa generálneho komisára pre EÚ a riaditeľka EÚ pavilónu na Svetovej výstavy 2025 Osaka v Japonsku.
 
Hlavný program pokračoval predstavením tém a tematických projektov Expo 2025 s dôrazom na usmernenia týkajúce sa plánov výstavby, ako aj prevádzky priestorov pavilónov a obsahu podujatí. Kľúčovou témou bola účasť a prezentácia jednotlivých krajín EÚ na predmetnej svetovej výstave, ako aj výmena informácií medzi jednotlivými krajinami pre zosúladenie plánov na tvorbu obsahu a kalendár aktivít. Súčasťou diskusných tém boli aj podujatia súvisiace s ôsmimi tematickými týždňami, ktoré sa budú konať počas celého trvania svetovej výstavy v Japonsku.

  • Na Slovensku vystúpili renomovaní odborníci v budovaní národnej značky

Do historickej budovy NR SR na Župnom námestí v Bratislave zavítali v utorok, 4. júna, špičkoví odborníci na budovanie národnej značky z medzinárodnej scény – Simon Anholt a Robert Govers.

Pod záštitou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR sa spolu s odborníkmi z domácej scény prihovorili publiku a prezentovali svoje poznatky či analýzy z budovania národnej a lokálnej značky v oblasti cestovného ruchu. Prítomným sa na úvod podujatia prihovoril a neskôr v diskusii vystúpil šéf rezortu športu a cestovného ruchu Dušan Keketi, ktorý odprezentoval svoje vízie a kľúčové kroky na najbližšie roky. V panelovej diskusii prezentovali svoje názory ďalší poprední predstavitelia domácej politickej a podnikateľskej scény, v závere podujatia svoje myšlienky a vízie odprezentoval aj zástupca akademickej obce. V publiku nechýbali zástupcovia národnej organizácie SLOVAKIA TRAVEL, kolegovia z regiónov a turistických organizácií, ktorí si odniesli z podujatia cenné poznatky a vedomosti.

  • Informovali sme o štarte letnej sezóny

Naša generálna riaditeľka Ivana Vala Magátová sa v pondelok, 3. júna, zúčastnila pracovných raňajok s novinármi, ktoré organizovalo Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR na svojej pôde. Pred zástupcami médií vystúpil štátny tajomník ministerstva Marek Harbuľák, generálny riaditeľ Sekcie cestovného ruchu ministerstva Tomáš Ondrčka a generálna riaditeľka SLOVAKIA TRAVEL. Novinárov informovali o aktuálnych informáciách, trende, štatistikách a vízii z oblasti cestovného ruchu reflektujúc na aktuálnu letnú dovolenkovú sezónu.

Mohlo by sa vám páčiť