Slovensko prekvapuje na zahraničných veľtrhoch

V roku 2024 sme zatiaľ predstavili Slovensko ako prekvapivú dovolenkovú destináciu na týchto podujatiach.

MATKA TRAVEL FAIR: Zúčastnili sme sa najväčšej výstavy cestovného ruchu v severnej Európe, kde sme organizovali destinačnú prezentáciu s ochutnávkou pre členov SMAL – Fínskej asociácie cestovného ruchu, ako aj okoloidúcich návštevníkov. Počas dňa otvoreného aj verejnosti bol najväčší záujem zo strany Fínov jednoznačne o prírodu a turistiku, následne o UNESCO pamiatky, hrady, vínnu turistiku, city breaky či kemping. Záujem bol aj o golfové rezorty.

FITUR: Medzinárodný veľtrh cestovného ruchu FITUR MADRID spája ako možnosti cestovania pre širokú verejnosť, tak je i centrom stretnutia pre profesionálov. Návštevníci boli zaujatí našou zimou, predovšetkým možnosťami, ktoré v sebe spája. Z tohto dôvodu bol najväčší dopyt o Nízke a Vysoké Tatry, Bratislavu a okolie, rovnako však i kúpeľné možnosti a UNESCO pamiatky, ktorých počet a krása Španielov skutočne šokoval.

HOLIDAY WORLD SHOW DUBLIN: Na najväčšej a najviac navštevovanej každoročnej verejnej výstave v Dubline sme v spolupráci so Slovenským veľvyslanectvom v Írsku odprezentovali destinačnú prezentáciu zameranú na predstavenie ponuky cestovného ruchu na Slovensku, pričom bola rozdelená na tematické okruhy – Bratislava, Košice a prierezové témy ako UNESCO, hrady, jaskyne, gastronómia, kúpeľníctvo. 

BALTTOUR: Pre návštevníkov z Pobaltia sme sa prezentovali v lotyšskej Rige, kde boli lákadlami slovenské hory, kúpele ale aj aktivity ako pltníctvo či lyžovanie. Napriek vzdialenosti k nám najčastejšie cestujú autom. Slovensko je pre nich dobre známa, zaujímavá a cenovo dostupná destinácia.

CONVENTA: Po prvýkrát sme reprezentovali Slovensko na najvýznamnejšom podujatí odvetvia B2B MICE v strednej Európe Conventa 2024, ktorá sa stala významným miestom stretnutí pre organizátorov podujatí hľadajúcich nové destinácie. Využili sme túto príležitosť a absolvovali sme desiatky stretnutí so zahraničnými subjektami zo segmentu MICE z rôznych nielen európskych krajín.

UTAZÁS: Najväčší veľtrh cestovného ruchu v Maďarsku v Budapešti, je určený ako odbornej, tak i širokej verejnosti. V porovnaní s rokom 2022 sme v roku 2023 dosiahli 36% nárast maďarskej klientely na Slovensku, pričom väčšina maďarských návštevníkov Slovensko pozná a radi sa sem vracajú. Zvýšený záujem prejavili o aktívnu dovolenku, najmä cyklotúry, vodné športy, splavy či kempingy. Počas dňa pre odbornú verejnosť prebiehali rokovania, na základe ktorých bude na rôznych miestach Slovenska prebiehať nakrúcanie viacerých maďarských relácií. Počas celého trvania výstavy boli v priestoroch nášho stánku prítomní aj novinári a rozhlasové štáby.

ITB BERLIN: V Berlíne uskutočnilo najväčšie podujatie cestovného ruchu na svete – SLOVAKIA TRAVEL nechýbala medzi 10 000 vystavovateľmi zo 180 krajín. Význam našej účasti na veľtrhu ITB podčiarklo aj natáčanie reportáže do hlavných televíznych správ RTVS, v ktorej sa vďaka rozhovoru s našou generálnou riaditeľkou SLOVAKIA TRAVEL, pani Luciou Matvija, mohli diváci dozvedieť jednak informácie o samotnej výstave, ako i momentálnej situácii cestovného ruchu na Slovensku. V spolupráci s Czech Tourism sme pripravili špeciálnu Happy hour, počas ktorej mali návštevníci možnosť ochutnať kvalitu slovenských vín a českého piva.

DUNAJSKÝ SALÓN: Zastupiteľský Úrad Berlín a SLOVAKIA TRAVEL sa zúčastnil na podujatí „9. Dunajský salón“, ktorý sa každoročne organizuje ako sprievodné podujatie k turistickému veľtrhu ITB v Berlíne. Zástupcovia ZÚ Berlín a SLOVAKIA TRAVEL spoločne prezentovali Slovensko ako krajinu s bohatým kultúrnym a prírodným bohatstvom a atraktívnu turistickú destináciu. Návštevníci podujatia zároveň mali možnosť ochutnať slovenské vína a viaceré kulinárske špeciality. Slovensko je ako súčasť podunajského regiónu tradične jedným z partnerov podujatia. Partnermi na 9. ročníka boli zastúpené: Bulharsko, Moldavsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Maďarsko a Bosna a Hercegovina. Počas následnej recepcie mali prítomní možnosť navštíviť stánky jednotlivých partnerov podujatia a získať kultúrne a turistické informácie o jednotlivých krajinách.

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD PRAHA: Holiday World & Region World v Prahe je najväčší veľtrh cestovného ruchu v strednej Európe. Odborníci z cestovného ruchu a široká verejnosť si tu vyberá svoju najbližšiu dovolenku. Spolu s nami bolo na stánku 17 partnerov zo všetkých najkrajších a najobľúbenejších regiónov Slovenska, aby odprezentovali ponuku na prichádzajúcu sezónu jar/leto 2024. O tom, že Slovensko je u českých susedov obľúbená destinácia, svedčí aj štatistika návštevnosti: každý tretí turista zo zahraničia je Čech. Veľkej obľube sa tešil foto-stánok, kde sa záujemci mohli odfotiť s atraktívnym pozadím slovenských hôr či miest a ihneď si so sebou odniesť krásnu spomienkovú fotografiu. Na veľtrhu sme získali 1. miesto v kategórii NAJZAUJÍMAVEJŠÍ PROPAGAČNÝ MATERIÁL.

FERIEN MESSE WIEN: Zúčastnili sme sa na Ferien Messe Viedeň – najväčšieho veľtrhu cestovného ruchu v Rakúsku, kde návštevnosť podujatia atakuje číslo 70 000. Slovensko je v povedomí Rakúšanov zapísané veľmi dobre, preto sme sa na stánku tešili vysokej návštevnosti. Záujem bol predovšetkým o región Bratislavy, hory a prírodu. Návštevníkov lákali kúpele, UNESCO pamiatky, zaujímali sa o cyklotrasy, kempingy a možnosti s deťmi. Atraktívnosť nášho stánku podčiarkla ochutnávka slovenských vín či tradičných gastro špecialít, ako aj ukážka zdobenia veľkonočných kraslíc.

Kategórie: Novinky

Mohlo by sa vám páčiť