Príjazdový turizmus vstáva z popola, postupne dobieha čísla spred pandémie

Turistická sezóna na Slovensku postupne dobieha čísla spred pandémie. Na Slovensko sa postupne vracajú zahraniční turisti, ktorých k nám posledné leto prišlo dovolenkovaťtakmer 450 tisíc, čo znamená medziročný nárast o 96%. Oproti minulému letu sa však znížil počet domácich turistov (o 19,5 %). Slováci hladní po cestovaní využili otvorené hranice atakmer neexistujúce protipandemické pravidlá auprednostnili prímorskú dovolenku.

V súhrnnom počte domácich a zahraničných dovolenkujúcich počas mesiacov júl a august sme sa dostali približne na úroveň roku 2018. Slovensko si podľa ŠÚ SR ako letnú dovolenkovú destináciu vybralo takmer 1,3 milióna turistov. Oproti historicky najlepšiemu roku 2019 máme však stále viac ako 15 percentný poklesnávštevnosti.

Po ťažkých dvoch uplynulých rokoch, ktoré bol poznačené neistotou, pandemickými opatreniami a eskalujúcim konfliktom na Ukrajine, sa k nám začali vracať zahraniční turisti. Podiel cudzincov v lete predstavoval tento rok 35 percent. Najvernejší nám stále zostávajú českí turisti, ktorí tvoria viac ako jednu tretinu z celkového počtu dovolenkujúcich na Slovensku (38,3 %), nasledujú ich Poliaci (13,6 %) a Nemci (8 %). 

Viac informácií nájdete v priloženej tlačovej správe.

Tlačová správa na stiahnutie (.pdf)

Tlačová správa na stiahnutie (.pdf)
Prijazdovy-turizmu-vstava-z-popola.pdf
Kategórie: Tlačové správy

Mohlo by sa vám páčiť