Piešťany podľa Wintera – zážitkové prehliadky kúpeľného mesta

V tomto čísle newslettra Vám predstavujeme zaujímavý produkt cestovného ruchu – Piešťany podľa Wintera, ktorý pochádza z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj.

Piešťany podľa Wintera sú zážitkovou prehliadkou, ktorá dáva nadstavbu komentovanej prehliadke v podobe prvkov dramatického diela a návštevníkov oboznamuje so slávnou históriou kúpeľného mesta Piešťany na základe memoárov podnikateľa Ľudovíta Wintera. Ten začal piešťanské kúpele budovať v mladom veku – len ako 20 ročný. Prechádzky po kúpeľnom meste majú návštevníci možnosť zažiť z unikátnej perspektívy. Neoddeliteľnou súčasťou tejto zážitkovej prehliadky sú špeciálne slúchadlá, ktoré deti aj dospelých prenesú do centra príbehu.

Prehliadky majú stanovenú trasu, pričom kulisami príbehu sú najznámejšie pamiatky viažuce sa na slávnu kúpeľnú históriu Piešťan, za ktorých výstavbou nie je nikto iný ako rodina Winterovcov.

Prehliadky začínajú na Kolonádovom moste, ktorý je unikátnou stavbou slovenskej funkcionalistickej architektúry. Od roku 2019 krášli most aj socha sediaceho Ľudovíta Wintera pozorujúceho Váh, ktorá pripomína prínos tohto vizionára pre mesto Piešťany. Trasa prehliadky pokračuje zastávkamipri Kursalone, Zelenom strome, ikonickej soche barlolámača či hoteli Thermia Palace, ktorý je secesným skvostom. Pihliadky sú zakončené na známom kúpalisku Eva. Trasu prehliadky a príbeh v slúchadlách dopĺňajú na jednotlivých stanoviskách výstupy hercov v dobových kostýmoch.

Zážitkové prehliadky majú jarnú a jesennú „edíciu“ a sú tak efektívnym nástrojom na zatraktívnenie pobytu či návštevy mimo hlavnej sezóny. Napriek tomu, že tretia sezóna jarných prehliadok bola zavŕšená len pred niekoľkými dňami poslednou prehliadkou v sobotu 25. 5. 2024, už teraz si môžete do kalendára poznačiť termíny jesennej časti prehliadok.

Kúpeľné mesto Piešťany a jeho históriu budete môcť spoznať pútavou formou opäť od 21. 9. do 26. 10. 2024. Prehliadky sa v uvedených termínoch budú konať vždy v sobotu so začiatkom v dvoch časoch – o 10:00 h a 14:00 h.

Z hľadiska zahraničných návštevníkov a turistov, pre ktorých je dôležitá jazyková pripravenosť produktov cestovného ruchu, treba vyzdvihnúť , že Piešťany podľa Wintera sú dostupné aj v maďarčine.

V neposlednom rade sú zážitkové prehliadky Piešťany podľa Wintera skvelou ukážkou spolupráce viacerých verejných i  súkromných subjektov a jej pretavenie do atraktívneho produktu cestovného ruchu. Za scenárom, réžiou a hereckými výkonmi v slovenskej aj maďarskej mutácii audiohry sú umelci z Divadla Jána Palárika v Trnave. Priamo v uliciach Piešťan postavy naživo znázorňujú umelci z Divadla Etapy a Divadla Z malého Ríma. Ďalšími partnermi, ktorí stoja za úspešnou spoluprácou, sú Trnavský samosprávny kraj, Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Piešťanské informačné centrum, Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany a Mesto Piešťany.  

O tom, že spolupráca viacerých subjektov môže prinášať úspešné projekty v cestovnom ruchu svedčí aj to, že netradične podaný príbeh Ľudovíta Wintera, ktorý preslávil Piešťany vo svete, sa teší veľkej obľube u návštevníkov tohto kúpeľného mesta.

Kategórie: SLOVAKIA TRAVEL

Mohlo by sa vám páčiť